Ефективни присъди за баща и син, причинили смъртта на баща и дъщеря на пътя

Ефективни присъди от по 3 години и 4 месеца получиха днес от Разградския окръжен съд 20-годишният Веселин Веселинов и баща му Стилян Василев от Белослав. Първоначалните им присъди от по 5 години затвор бяха намалени с една трета, тъй като делото се гледа по съкратената процедура, след направени самопризнания от подсъдимите. Наказанията си двамата ще изтърпят в затворническо общежитие от открит тип, при първоначален общ режим. Освен това те бяха лишени от правото да управляват моторно превозно средство в продължение на пет години.
Веселин Веселинов бе признат за виновен в това, че на 31 юли м.г., на пътя Русе-Разград, при управление на товарен автомобил с ремарке, без да има правоспособност за тази категория МПС, е нарушил забраната да навлиза в лентата за насрещно движение, както и да не превишава 70 км в час и да се съобразява с разстоянието на движещите се пред него коли. Така по непредпазливост той е причинил смъртта на седемгодишната Мартина Михайлова и на баща й Борислав Лазаров от Русе.
Стилян Василев бе признат за виновен в това, че като собственик и управител на транспортна фирма „Стенли Василев”, е нарушил правилата за експлоатация в транспорта, а именно – изискването за минимална възраст на водача 21 години и правоспособност за съответната категория автомобил.Така е станал съизвършител на тежкия инцидент.
Според обвинителния акт Веселинов се е движел с превишена скорост и не е успял да спре камиона, което се е налагало заради преминаващ неправилно велосипедист и спиране на леките автомобили пред него. Затова е предприел маневра наляво, като блъска насрещно движещата се кола, детето в която загива на място. Водачът Борислав Лазаров е бил тежко ранен и след продължително лечение, през януари т.г. също е починал. Бащата Стилян Василев е обвинен като съпричинител на инцидента, защото като собственик и управител на транспортна фирма, е допуснал синът му да управлява товарен камион с ремарке, без да има правоспособност за тази категория.
Като частни обвинители бяха конституирани родителите на Борислав, майката на Мартина и другата дъщеря на Борислав.
Адвокатите на пострадалите наследници поискаха ефективна присъда над средната или към максимума, а защитниците на подсъдимите – условно наказание към минимума. Бащата на Борислав заяви, че е загубил сина си и внучето си заради камикадзе-убиец на пътя и иска максимално наказание, иначе убийствата на пътищата ще продължават всеки ден.
Присъдите могат да се обжалват в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.