Еленови рога за над 55 000 евро на изложба във „Воден“

Десетте трофея от благороден елен, добити през последния ловен сезон на територията на Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“, показаха на специална изложба във вила „Втори дом“ в стопанството. Три от трофеите вече са оценени със златни медали, три – със сребърен медал, а други три са бронзови медалисти, според оценка, извършена по международния стандарт, съобщиха от Северноцентралното държавно предприятие.

Това говори за добрите генно-трофейни заложби на видовете в стопанството, а и в цяла Североизточна България, категоричен е директорът на ДЛС „Воден – Ири Хисар“ инж. Кирил Колев. Най-тежкият изложен трофей е 13,1 кг., като е получил и най-висока оценка – 228.95 точки. Идеята е изложението да се превърне в ежегоден регионален ловен празник, каквито има в повечето страни.
На откриването инж. Колев уточни още, че трофеите са от животни, които вече няма какво да дадат на популацията си и че и всички са отстреляни от чужденци.DSC_0139

През годините във „Воден“ е направено много за развитието на стопанството – възстановени са изоставени дивечови ниви, изградени са ловностопански съоръжения, ремонтирани са бази, организирана е сериозна охрана и опазване на дивеча. „Резултатите са вече на лице – увеличение на дивечовите запаси, подобряване на популацията и повишаване качеството на трофеите. Освен това се повишават и приходите от ловна дейност на предприятието“, категоричен е директорът на СЦДП инж. Бонев.
През 2011 г. те са били 580 000 лева, миналата година в бюджета са внесени 5 138 000 лв., а приходите от ловна дейност са били 1 800 000 лева. Очаква се за 2016 г. да са 2 000 000 лева.
„Воден“ и останалите стопанства към Северноцентралното държавно предприятие работят за повишаване приходите от лов, не само чрез таксите за отстрел, но чрез повишаване качеството на услугите и съпътстващите атракции.
Гости на трофейната изложба бяха зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, областният управител на Разград Манол Кившанов, десетки граждани, представители на ловни сдружения и други организации.
Представители на Катедрата по ловно стопанство към Лесотехническия университет запознаха аудиторията с кратък сравнителен анализ на изложените трофеи, спрямо предходни години. Според оценка на експертите експозицията показва капацитета на българската популация на благороден елен, известна като една от най-силните популации на този вид в света.

За пръв път изложба на трофейни рога у нас бе организирана миналата година от Северноцентралното държавно предприятие. Тогава в Габрово бяха показани 27 трофея, добити на територията на ловните стопанства в обхвата на предприятието.
/e-Razgrad

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.