Експлозия в Манчестър – 19 убити и 50 ранени

19 души загинаха, а около 50 са ранени при голяма експлозия в „Манчестър арена“ – най-голямата покрита зала в Европа, малко след края на концерта на певицата АрианаГранде снощи.
Привърженици на джихадистката организация „Ислямска държава“ ликуваха тази сутрин в социалните медии след снощния кървав атентат в Манчестър, предава Ройтерс.
Все още обаче ИД не е поела формално отговорност за касапницата в британския град.
В акаунти на ИД в Туитър джихадистите и техните поддръжници си разменят окуражителни приветствия. В някои от тях се призовава подобни атаки да бъдат извършени и другаде в САЩ и Европа.

Видеокадри, качени в Туитър, показаха крещящи посетители на концерта, бягащи навън от залата в опит да се спасят. По-рано очевидци съобщиха за голяма експлозия в „Манчестър арена“ – най-голямата покрита зала в Европа, малко след края на концерта на Гранде, когато хората вече напускали арената. Ройтерс цитира двама американски служители, пожелали анонимност, според които първоначалните признаци говорят за атентатор самоубиец, който е причинил експлозията. Говорител на певицата Ариана Гранде каза, че тя не е пострадала.

След като чули взрива, свидетели разказват, че настъпила паника. „Ние се отправяхме към изходите и вече бяхме точно пред вратата, когато трясна мощна експлозия и всички закрещяха“, каза посетителка на концерта, цитирана от Ройтерс. „Беше наистина огромна експлозия – блъсна ме право в гърдите. Настана паника, всеки крещеше и тичаше, опитвайки се да излезе навън“, добави тя.

Основната маса от посетителите на концерта са били непълнолетни, твърдят британски медии. Те публикуват и първи снимки от местопроизшествието. На тях се виждат хора с разкъсани дрехи. Пристигнали там медицински работници им оказват помощ, спирайки кървене от раните им. В социалните мрежи се разпространяват съобщения за деца, от които няма сведения и с които родителите не могат да се свържат. „Манчестър арена“ е най-голяма зала (фактически покрит стадион) в Европа, открита през 1995 г. Тя има капацитет за 21 000 посетители, според данни от уебсайта й, и е популярно място за концерти и спортни прояви.

Ройтерс припомня, че Великобритания е в състояние на втора най-висока степен на тревога за терористична заплаха, която означава, че атентат от екстремисти се смята за силно вероятен.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.