Експерти прогнозират хаос и процъфтяване на черния пазар след задействането на Брекзит

Пълен хаос очаква европейските граждани във Великобритания и британците в Европейския съюз по-късно този месец, когато се очаква премиерът Тереза Мей да задейства процедурата за излизане от Съюза. За това предупреди пред БНР Камино Мортера-Мартинез от Центъра за европейска реформа.

„Мисля, че ако Мей продължи да отстоява своята позиция, ние ще сме изправени пред катастрофална ситуация в момента, когато Великобритания задейства излизането си от ЕС. Никой не подготвя някаква законова процедура, по която да се защитят правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в Европейския съюз.
Черният пазар може да процъфти във Великобритания, ако страната забрани на европейските граждани да останат след Брекзит“, заяви в интервю за „Хоризонт“ Кристиян Стинкау, който ръководи базираната в Лондон организация „Моята Румъния“.

На хартия румънците сме някъде около 500 хиляди души, но реално мисля, че сме минимум два пъти повече. Повечето румънци работят в сферата на услугите, строителството, хотелите, болниците. Ние сме професионалисти, и ако наистина повече не можем да пребиваваме във Великобритания, както и другите граждани на ЕС, това би било сериозен проблем за пазара на труда. Очакваме хората, които са пристигнали във Великобритания преди референдума, да получат социална защита.“
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.