Екскурзия до Одрин за 50 човека от Осенец и Севар – подарък от областния управител

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен организира с лични средства двудневна екскурзия до Одрин за 50 човека от две села в област Разград. Поканата към Ансамбъла за изворен фолклор „Капанка“ към читалище „Съгласие 1891“-Осенец е следствие от среща със самодейците през юли, на която Г.Хюсмен се ангажира до края на мандата си да дарява за дейността на състава по 1000 лева от заплатата си. Ангажиментът към Пенсионерския клуб в Севар пък датира от края на депутатския мандат на Гюнай Хюсмен, уточниха от пресцентъра на областната администрация.В събота и неделя екскурзиантите посетиха част от забележителностите на Одрин – Музея на здравето, една от най-големите в света джамии „Селимие“, българската църква „Св. Георги“, имаха и среща със заместника на валията на Одрин. От името на валията Гюнай Йоздемир неговият заместник Мустафа Кърслъръ поздрави българските гости по време на тържествен обяд, даден от институцията в елитен ресторант на брега на река Марица.
„Одрин е за вас врата на съсед, а това посещение е първо стъпало за бъдещи взаимоотношения между двата народа и между двата региона, поздравявам г-н Хюсмен за добрия проект“ – каза г-н Кърслъръ.
„Жив пример за приятелство и гостоприемство е поканата за този обяд и посрещането ни в Одрин“ – коментира г-н Хюсмен. Той отправи официална покана към управата на Одрин за посещение в област Разград. „Надявам се, че започваме добро сътрудничество между двете области, най-вече в сферата на културата и образованието“ – допълни г-н Хюсмен. Ще се търсят и възможности за европейско финансиране – обяви още той.
Гюнай Хюсмен връчи плакети на Областния управител на Разград на домакините: заместника на валията Мустафа Кърслъръ, съветника по културните въпроси Вели Саръкамъш, областния мюфтия Емурлах Юзюм, православния свещеник Алекс и Али Еласлан от неправителствена организация за съхраняване на културните ценности.
Сувенир със символите на българския фолклор и бутилка с осенска ракия подариха на заместника на валията самодейците от Осенец, подаръците от Севар пък бяха часовници с формата на картата на България. Дамите от Осенец имаха подарък и за съпругата на разградския областен управител – плюшена играчка за малката внучка на семейството.
/e-Razgrad/

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.