Д-р Иван Киселов – делегат на IV Европейски конгрес по интервеционална пулмология

Собственикът на Медицински център „Ре Спиро“ в Разград – д-р Иван Киселов, бе един от седмината български лекари, делегати на IV Европейски конгрес по бронхология и интервенционална пулмология, провел се в края на миналия месец в Белград. Форумът е под егидата на Европейското и Американското респираторни дружества.
В конгреса участват 370 лекари от целия свят, българите са седмина. Само
д-р Киселов и още един негов колега са от провинцията, останалите петима са специалисти от Военномедицинска академия – София.
Конгресът се отличаваше с изключителна динамичност, интересно и полезно съчетание между лекции и работилници, след участието в които получаваш съответния сертификат, споделя д-р Киселов. Самият той участвал в три работилници.Акцентът на конгреса е върху три основни тенденции в пулмологията:
Работа с апаратура EBUS /бронхоскоп с ехографска глава/, която повишава с до 40% прецизността на диагностиката на рака на белия дроб. В България тези апарати са само три;
Използване на навигационна техника за повишаване на топографското усилие на лекаря с до 80% при диагностиката;
Терапевтични интервенционални методи за борба с ХОББ /задух/ и астма с налагане на стендове и криоаблазия /ледено изгаряне на лигавицата/.Изключително доволен съм от участието си в конгреса, казва д-р Киселов, според когото пулмологията по света е на светлинни години пред тази в България. Кардиолозите и гинеколозите, за разлика от нас, създадоха организация и въведоха интервенционалните методи за диагностика и лечение. А бъдещето е там, категоричен е д-р Иван Киселов.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.