Дъжд от Златни лири за музиката в Разград

С голям юбилеен концерт днес в Разград бяха отбелязани две годишнини на оркестровото дело – 70 години от създаването на Държавния симфоничен оркестър през 1947 г. и 40 години от основаването на Музикалните дни „Димитър Ненов”.

В текста на програмата за концерта беше отбелязано, че това е 3406 – ти пореден концерт за симфоничния оркестър, създаден през 1922 г., одържавен през 1947 г., за да е днес във формата на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов”.

Концертът беше под патронажа на Министерство на културата, Съюза на българските музикални и танцови дейци, Община Разград, Театрално-музикален център – Разград и къща музей „Димитър Ненов”. Диригент беше Красен Иванов, концертмайстор – Галина Коцева.

В програмата бяха включени „Миниатюри” на Димитър Ненов – Ив. Стайков, както и две произведения на Лудвиг ван Бетовен по повод 190 години от смъртта на великия композитор – Симфония № 1 в До мажор и Концерт за пиано и оркестър № 5 в Ми бемол мажор „Император”. Солист на Концерта за пиано и оркестър беше проф. Милена Моллова. Пред разградската публика тя сподели, че с нашия град я свързват важни неща – родена е в Разград, а на 11-годишна възраст тук свири първия си концерт с оркестър. Ще припомним, че тя е ученичка на Димитър Ненов, чест гост е на Музикалните дни, участник в Организационния им комитет и в журито, когато те прерастват в конкурс за пианисти.

Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански поднесе специални поздравления по повод на годишнините. Изненадата беше най-престижната награда на СБМТД – „Златна лира”, която беше връчена на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов”. Бяха връчени и персонални награди на музиканти от Филхармонията: 5 Златни лири – за Илия Рибицов, Румяна Маркова, Наталия Кющерова, Мила Иванова и Николинка Иванова, 2 Сребърни лири – за Николай Енчев, Владимир Николов, Донко Николов и Димитър Мирчев и 3 Бронзови лири – за Йордан Стоянов и Недко Георгиев. Почекански се обърна и към публиката с призива: „Обичайте ги, подкрепяйте ги, дарявайте ги с аплодисментите си, защото те ги заслужават!”

Директорът на ТМЦ Тодор Мадолев припомни, че Разградският симфоничен оркестър през 1947 г. е един от първите четири провинциални държавни симфонични оркестъра в България – Пловдив /1945 г./, Варна /1946 г./ и едновременно в Бургас и Разград /1947 г./

Събитието беше съпътствано и с мултимедийна презентация, която в щрихи разказва за Музикалните дни „Димитър Ненов” – от първите през 1977 г. до 2016 г., когато се състоя Шестият международен конкурс за млади пианисти.

За ценителите на симфоничното изкуство събитието се превърна в истински музикален празник.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.