Древногръцка трагедия и лазерно шоу в античния Абритус

Древногръцка трагедия, съвременни танци и и лазерно шоу имаше в първата фестивална вечер на третото издание на историческия фестивал „Античния Абритус“.
Стотици разградчани гости на града бяха снощи сред колоните на вила „Урбана“ в Абритус където на сцената първо актьори от Университетския театър на Нов български университет представиха спектакъл „Троянки” от Еврипид, режисура на проф. Ева Волицер. На сцената бяха и две момичета от Разград – Деля Харалампиева и Соня Хоанг.След тях публиката видя оригинално изпълнение на четири танцьорки от формация „Елика“, които под съпровод на електрическа цигулка танцуваха, облечени в една единствена синя рокля.На финала бяха танцово-светлинното „Волтшоу” на Стефан Роглев и светлинно-лазерното шоу на „Люстам“-София.
Няколко часа по-рано в интерактивния музей бе отворена изложбата с находки от Абритус и Свещари.Историческият фестивал„Античният Абритус“ е събитие с дългосрочна цел – да постави Разград на световната карта на историческите дестинации чрез създаване на туристически продукт с културни средства, а Разград да стане част от веригата градове, в които историята привлича съвременните хора. Отговорност е да го правиш, но Разград заслужава – в историята му има събития от 251-ва година, каза при официалното откриване Виолета Антонова, гл. експерт „Култура“ в община Разград.Днешният фестивален ден е за децата и младите хора. Малчуганите в специална експедиция ще търсят най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в., открито на територията на Абритус.
От 15.30 часа в Римския военен лагер е дефилето на участниците във фестивала. Следват антични спортни състезания. От 18.30 часа на Арената за гладиаторски битки са атракциите с участието на представителни групи от училищата, спортните клубове и детските центрове в община Разград. Специалното участие имат Детската театрална студия „Мастер-клас” при Ростовски академичен драматичен театър „Максим Горки” и актьори от ДТ „Антон Страшимиров” – Разград.
В лапидариума на резервата „Абритус“ са шатрите на занаятчии – майстори на римски доспехи, храни, напитки и украшения, както и фотоателие за снимки пред античен декор.
Вечерта е за спектакъла на Театрално-танцова формация „Пулс” Разград и Средношколската танцова формация „Лудогорска младост“ при Капанския ансамбъл „Сатурналии“ – антични празници в чест на Сатурн. Началото е в 21.00 часа на сцена „Римски театрон”.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.