Добивите от грозде – наполовина, заради лошото време

Стотици декари лозя в Пловдивско са съсипани от дъждовете тази година. Брестовица е известно като „меката“ на винените сортове грозде.

За съжаление, неблагоприятното време, попари надеждите на стотици производители в региона, които очакваха добра реколта. Заради ниските добиви, прогнозата им е, че изкупната цена на гроздето ще скочи. Дали това обаче, че ще скочи и цената на виното?

Средно с 50 процента по-ниски добиви очакват тази година гроздопроизводителите в Пловдивско. Георги Стаменов отглежда 30 декара винени сортове „Мавруд“ и „Каберне“ край пловдивското село Първенец. Половината от продукцията му е съсипана от дъждовете. „То няма никакво качество. То, това не става, нито вино да направиш от него, нито за продаване, няма кой да го купи“, каза за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия Георги Стаменов, гроздопроизводител.

Стотици декари лозя са поразени от мана. Влагата донесла и вредителите. В съседното село Брестовица ситуацията е подобна. Затова производителите прогнозират, че слабата реколта ще вдигне цената на гроздето. „Аз мога да заложа на цена, до лев дори, за винените сортове. Това е 20-30 процента нагоре, цена, спрямо миналата година“, коментира производителят Любен Радев.

Много от винпромите се канят да не изкупуват скъпото българско грозде, а да внесат от Гърция и Македония, където е по-евтино. Винопроизводителите засега са предпазливи и не смеят да вдигнат цените. „Не очаквам, аз лично не очаквам да има повишение на цените на виното. На гроздето ще има, но те, очаквам да са в някакви умерени рамки. И до сега пазарът е свит, и едно повишаване би довело до още по-голямо отдръпване от пазара и по-трудни продажби“, смята Васил Стоянов, главен технолог във винарска изба. За разлика от винпромите, дребните производители обаче смятат да повишат цената на виното. Георги Стаменов прогнозира, че цената на виното може да се вдигне с около 1 лв., за литър вино. Очакванията на производителите са, една бутилка хубаво червено вино в търговската мрежа да стигне 17 лв.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.