Днес и утре Разград се връща във времето до античния Абритус

С гладиаторски битки, ритуали, игри, демонстрации, изложби и спектакли днес и утре Разград се връща назад във времето с историческия фестивал „Античният Абритус”.
От 17.30 ч. в Интерактивния музей на Регионалния исторически музей – Разград: може да бъде видяна изложбата изложба с последните артефакти, открити на територията на Археологическия резерват „Абритус“ и от „Сборяново“.
Официалното откриване на фестивала е в 21.00 ч. във вила „Урбана“ в древния Абритус. След това Университетският театър на „Нов български университет“ ще представи Еврипид – спектакъла „Троянки”. В програмата е и Танцова формация „Елика” – Пловдив. На финала на вечерта са Волтшоу и Лазерно-светлинно и музикално шоу..
Утре във фестивалната програма е отделено специално място на децата. От 10 часа в Абритус те ще могат да участват в експедиция за откриване на най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. – 835 солиди (монети), открито в Абритус. Ще могат и сами да си отсекат монети.
В 15.30 ч. в Римския военен лагер е дефилето на участниците във фестивала „Античният Абритус“. В 16.00 ч. започва „Забавен пентатлон” – антични спортни състезания.
Гладиаторските битки с участието на представителни групи от училищата, спортните клубове и детските центрове в община Разград са от 18.30 ч. Специално участие ще има Детската театрална студия „Мастер-клас” при Ростовския академичен драматичен театър „Максим Горки” и актьори от ДТ „Антон Страшимиров” – Разград. Ще има демонстрация на бойни техники и ритуали от античната епоха, традиционни облекла и бит на римляните, римска кухня: дегустация на храна и вино, фотографско ателие, работилници за антични занаяти.
В 21.00 ч. на Римския театрон започва заключителният вечерен спектакъл с участието на Театрално-танцова формация „Пулс” и Средношколската танцова формация „Лудогорска младост“ към Капанския ансамбъл, които ще представят „Сатурналии“ – антични празници в чест на Сатурн – римския бог на златото, времето и плодородието, справедливостта и силата.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.