Днес избираме кой и как да управлява България

В 7:00 часа днес започнаха изборите за народни представители, които да формират 44-ото Народно събрание. Изборният ден ще продължи до 20:00 часа, а където има желаещи да гласуват и след този час – до 21:00 часа.

Във вота участват 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета, които издигат кандидати за народни представители. В бюлетината остава опцията за гласуване „Не подкрепям никого”.

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, които ще гласуват в изборния ден в секции извън страната, че адресите на избирателните секции се публикуват на официалните интернет страници на: дипломатическите и консулски представителства на Република България, Министерството на външните работи и Централната избирателна комисия в рубрика: „Гласуване извън страната“.

По закон гласуването е задължително, но санкции няма, след като съдът отмени заличаването от изборните списъци.

Секциите, в които ще се гласува у нас, са малко над 12 000. Ангажирани са около 14 000 полицаи, които ще следят за спазването на реда.

И днес всички полицейски управления издават удостоверения за гласуване при загубена или повредена лична карта.

С това удостоверение, валидно само за деня на изборите, гражданите могат да упражнят правото си на глас независимо, че не притежават документ за самоличност. Полицейските управления в цялата страна ще работят до 19:30 ч.

Изборните секции в чужбина ще бъдат 371 в общо 70 държави.

Справка на сайта на ЦИК сочи, че най-много са избирателните секции във Великобритания- 58. В Испания секциите са 38, във САЩ и Турция- 35, Гърция-21, Франция- 15, Италия и Германия- 13.

Денят след предстоящите парламентарни избори 27 март (понеделник) ще е неучебен за всички ученици в страната.
Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.