Директорите на разградските училища: Общината да поеме външното видеонаблюдение

Общината да поеме външното видеонаблюдение на сградите и дворовете на училищата и детските градини. Около това предложение се обединиха днес директорите на разградските училища по време на срещата им с Регионалния просветен инспекторат и ОД на МВР.
Идеята им бе подкрепена от представител на полицията, още повече, че според законите училищата, освен ако не са си извадили лиценз за това, не могат да се занимават с охрана, а само с пропускателния режим. Грижата за охраната на децата е на държавата и общината. Полицията няма възможност да следи видеонаблюдението около училищата, стана ясно днес на срещата, но е възможно това да се прави от дежурните в общинската и областната администрация. Вероятно директорите на училищата ще потърсят общински съветници за подкрепа и реализиране на идеята, защото проблемът с охраната на децата е сериозен, единодушни бяха всички.
Най-добрият вариант е охраната да бъде поверена на лицензирана охранителна фирма, но за това пък са нужни средства. Въпреки това, такава охрана вече има в пет разградски училища: основните „Васил Левски” и „Никола Икономов” и гимназиите „Екзарх Йосиф”, „Акад. Никола Обрешков” и „Робер Шуман”. Но на много места с „охраната” се занимават секретарките и чистачките. И това не е тайна за никого.
Според силите си отделните училища се опитват да се справят: в СОУ „Хр.Ботев” има електронни брави на вратите, които се отварят само с магнитна карта, в „Н.Икономов” имат домофонна система за най-малките. Но не е достатъчно.
Проблем при охраната са ниската разделителна способност на камерите, съборените и ниските огради на училищата изобщо, сочат примери директорите. И още – противоречията в законовите изисквания – хем спортните площадки да бъдат достъпни за всички, хем пък да бъде ограничен достъпът на външни хора до тях. Как се отделят читалище и училище, които са в един двор/?!/ Повечето училища имат по няколко входа. Изискването е – без централния – останалите да бъдат заключени. Но пък при евакуация при пожар или друга стихия – нали трябва да са отворени?… Въпроси –засега без отговор.
Здравето и животът на децата са наистина на първо място, но на практика как това може да стане най-добре – тук и сега – звучат като фантастика – заради липса на пари: лицензирани охранителни фирми навсякъде, модерна техника за видеонаблюдение, СОТ и пожароизвестяване…

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.