Децата – основен акцент на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата заседава в навечерието на първия учебен ден, като основен акцент в дискусията бяха мерките, взети за осигуряване безопасността на децата, които утре тръгват на училище, съобщиха от пресцентъра на областната управа.
Областният управител Гюнай Хюсмен каза, че е малко по-спокоен от чутото за стореното досега, но увери присъстващите, че още в първия учебен ден, когато ще присъства на откриването на учебната година в пет учебни заведения, лично ще следи как институциите си вършат работата.
На заседанието от Регионалното управление по образование съобщиха, че по темата за пътната безопасност се работи както с децата, така и с техните родители, осигурени са учебни помагала по темата, подготвят се маршрути за безопасно придвижване на децата от дома до училище. Началникът на „КАТ-Пътна полиция“-Разград Диян Симеонов обяви, че е извършен оглед на уличната мрежа в районите на училищата в цялата област. Актуализират се вертикалната и хоризонталната сигнализация и маркировка, опресняват се пешеходните пътеки, като съобразно законодателството на тях се поставя надпис „погледни вляво“ или „погледни вдясно“. Симеонов заяви, че е създадена организация не само в първия учебен ден, а до края на октомври да има засилен контрол върху водачите и да се подпомага регулирането на пътното движение. Седмицата между 25 септември и 1 октомври е обявена за седмица на превенция на детската пътна безопасност и през нея на водачите ще се раздават флайъри с призив към толерантност към пешеходците. Първите флайъри ще бъдат раздадени още в първия учебен ден. Пътна полиция активно работи с училищата и тази година във всички учебни заведения ще се проведат занятия с тематична насоченост по отношение на безопасността на учениците. Симеонов съобщи, че в сравнение с миналата година е намалял броят на пътните инциденти, през 2016 г. катастрофите в Разградско са били 389, сега са 304 към този период на годината. 16 от тях миналата година са били с участие на деца, 13 са били ранените, а три загиналите деца, през тази година произшествията са 7, ранените – 5, няма загинали.
Пред членовете на комисията резултатите от проверките на училищните автобуси представи началникът на Областен отдел „Автомобилна администрация“-Разград Белгин Шукри. Рейсовете са общо 38 – 33 са общински, а 5 са частни. Само при три от тях са установени документални непълноти, но те са в процес на отстраняване и автобусите, които ще транспортират ученици, отговарят на законовите изисквания – увери Шукри.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.