Депутатите закриват компанията за проектиране на магистрали

Депутатите приеха на първо четене закриването на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) към Министерството на регионалното развитие.
Закриването беше прието с промени в Закона за пътищата, предложени от ГЕРБ. 120 депутати гласуваха „за“, 28 бяха „против“, а трима се въздържаха.
Това става само два дни, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че заради спрените обществени поръчки ще бъде закрита една агенция и вероятно ще има наказани служители. Той обясни, че повод за закриването й става прекратената поръчка за изграждане на новите отсечки от магистрала „Хемус“.
Дейностите, които компанията е осъществявала досега, ще се поемат от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Агенцията ще замести НКСИП като бенефициент по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020“. Освен това всички открити и непрекратени обществени поръчки да се прекратят автоматично, с изключение на тези по оперативната програма. Автоматично се прекратяват и всички сключени договори, освен тези с европейски пари.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.