Денят на Независимостта в Разград

С тържествена церемония и поднасяне на цветя и венци пред Войнишкия паметник Разград отбеляза 109-годишнината от Независимостта на България. На площад „Възраждане“, освен официалните лица, бяха и десетки граждани и гости на града. Тържествено слово произнесе кметът д-р Валентин Василев.

„Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата – 22 септември през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, която през цялото си съществуване не е променяла името си, отново се появява на световната карта”, каза в приветствието си В.Василев.

Днес, 109 години след дипломатическия акт, ние трябва да ценим постигнатото, защото то ни дава самочувствие и сили да поддържаме България независима, силна, просперираща, допълни още градоначалникът.

А събитията около един от най великите дни в българската история разказа Иво Стоянов от Регионалния исторически музей.

Час след това в една от залите на Художествената галерия „Проф.Илия Петров“ бе открита изложбата „Епохата на Фердинанд”, която гостува тук от Велико Търново и по един атрактивен начин представя три различни теми, представи я пред гостите Нели Николова от Регионалния исторически музей в Разград. Първата акцентира на опорните точки в политически план през периода на управлението – от избора на новия владетел на България през 1887 г., минават през неговото признаване и утвърждаване, като проследяват основните политически събития в периода на управлението му, до абдикацията му през 1918 г. Разбира се, специално място е отредено на провъзгласяването на Независимостта на българската държава на 22 септември 1908 г.

Втората голяма тема е икономическото и културното развитие на държавата ни през този период: разказ за развитието на българската индустрия, транспорта, железниците и трамвая, търговските взаимоотношения, изложението в Пловдив през 1892 г., участието на България в изложенията в Чикаго, Анверс, Сейнт Луис, изложението в Лиеж 1905 г., изложението в Милано през 1906 г., /като тук ще видим и Диплома за присъждане на Голямата награда на Главната дирекция на пощите, телеграфите и телефоните на България/, следва изложението в Лондон през 1907 г. Ще видим строителството на сгради през периода, ще се разходим по софийските улици, както и в дворците. Ще проследим развитието на науката, изкуството и просвещението.

Третата тема е „Ученият Фердинанд” и илюстрира любопитни факти за интересите на българския владетел в областта на природните науки, ще видим колекциите му от пеперуди. Сигурна съм, че ще ви бъде любопитно да видите пеперудите, уловени от самия цар Фердинанд Първи, през последния месец от неговото управление, сред които и дяволската пеперуда, уловена от него в двореца „Врана” сутринта, в деня на абдикацията му!

Откъси от книгата на Иван Йовков „Кобургът“ прочетоха Николай Пенчев и Стилиян Николов от Младежката формация за театър „Импулс“.

Изложбата може да бъде видяна в продължение на следващите две седмици.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.