Двудневен семинар на Сенсей Тодор Гетов в Разградския клуб по айкидо

Двудневен семинар проведе Сенсей Тодор Гетов (5-ти дан, Айкикай) в Разградския клуб по айкидо по покана на инструктора Адриан Димитров. В заниманията деца и възрастни интензивни тренировки и обучения проведоха и напреднали, и начинаещи.
Традиция е най-малко два пъти в годината Сенсей Гетов да организира такива семинари, плюс един с международно участие – последният беше със Сенсей Томаш Тишка /IV дан Айкикай / Полша.img_5064
Семинарите и гостуването по различни поводи на сенсеи с високи степени в айкидо, японски език, калиграфия, дзен, самозащита за жени и др. са продължение на едно десетгодишно сътрудничество между Варна в лицето на Сенсей Тодор Гетов и Разград в лицето на Сенсей Адриан Димитров. С много усилия, желание и енергия те развиват тези идеи и предоставят на разградчани, нещо интересно и градивно, заимствано от вековните традиции на японската култура.
В края на декември предстои поредният семинар със Сенсей Гетов, като в него са планувани освен тренировки и обучения, и изпити за степен „КЮ“ за деца и възрастни.

………………..
Децата са изключително важни за развитието на България и в частност на Разград, а тренировките по айкидо са начин да ги възпитат и израснат като достойни и умни хора с цели, мечти и ценности, като да им дадат възможност за добър и успешен старт във всяко тяхно начинание, казва Сенсей Адриан Димитров.

img_5088Тренировките по айкидо за деца са адаптирани към възприятието и очакванията на децата за забавна, интересна и ползотворна тренировка и те с радост посещават заниманията, спазват времето на тренировка без да закъсняват и се учат на прилежност и дисциплина. Но освен очакванията на децата, клубът по айкидо предлага на родителите отношение към развитието на детския характер и физика: децата стават по-отговорни и дисциплинирани, научават се да се грижат за себе си и за групата, като успоредно с това закаляват физиката си, стават по-стабилни и здрави физически, смята още Димитров.
Напредъкът в айкидо става по-бавно от останалите спортове, но това, разбира се, е за сметка на дълготрайните резултати, които се постигат. Айкидо се практикува цял живот и се използва ежедневно в различни ситуации извън залата.
В детските групи децата започват занимания от шест годишна възраст, но има и такива които се справят добре и на 4,5 г. Всяка година те имат възможност да се явят на два изпита, които се определят от възрастта и възможностите на всяко дете индивидуално.
Деца, трениращи 6-7 години, успешно са положили няколко изпита и вече се конкурират дори с големите по знания и опит, категоричен е инструкторът.

…………………
Сенсей Тодор Гетов практикува айкидо от 1990 г. През 2001 г. завършва треньорски курс, специалност „Айкидо”, към Център за следдипломна квалификация на НСА „В. Левски”. Работил е по програма за превенция на престъпността при малолетни и непълнолетни девойки, жертви на насилие и трафик на хора. Два пъти републикански сребърен медалист по Айки- джуджицу.
img_5076През 2010 г. започва тясно сътрудничество с Шихан Андрю М. Сато (6-ти дан Айкикай) и създадената от него в Чикаго, AIKIDO WORLD ALLIANCE (AWA). Член е на преподавателския и изпитен комитет на AWA. Води семинари в България, Гърция, Полша и Словения. Понастоящем е технически директор и главен инструктор в основан от него през 2005 г. ШИСЕЙКАН АЙКИДО ДОЖО – Варна и е представител на AWA в България. Води курсове по самоотбрана за жени.
Успоредно с практиката си в Айкидо като бойно изкуство, Тодор Гетов е партньор в Heat Development Solutions, където създава и води обучителни програми за корпоративни клиенти, базирани на принципите на Айкидо, сред които лична ефективност, бизнеспреговори, развитие на лидерство, позитивна нагласа и мотивация, асертивност и др.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.