Два източника на неприятните миризми в Разград

Два са източниците на неприятните миризми в Разград през последните дни, става ясно от прессъобщения на РИОСВ – Русе и Община Разград: настройки на новото физико-химично стъпало на пречиствателната станция на „Биовет“ и наторени с птича тор ниви в землището на Мортагоново.

Екип на екониспекцията е извършил две извънредни проверки по постъпили 9 сигнала от жители на града в периода 2-7 август. Оплакванията на гражданите са от малките часове на денонощието и са свързани с миризми на сероводород и птича тор, която се използва за наторяване на съседни обработваеми земи, се казва в съобщението до медиите на РИОСВ.

Извършени са обходи в района на пречиствателната станция на „Биовет“ АД, където е установена характерната миризма на отпадъчните води от производствената дейност на дружеството. По информация на фирмата строително-монтажните работи по изграждане на новото физико-химично стъпало са приключили. В момента се извършват настройки на работата му, които са потенциален източник на миризми.

Новото стъпало от пречиствателната станция на „Биовет“ АД ще бъде въведено в експлоатация след провеждане на задължителните 72 часови проби за работа на съоръженията и държавна приемателна комисия. Това се очаква да стане през месец септември.

Поради съмнения за наличие на други потенциални източници на миризми РИОСВ-Русе ще извърши по-рано от предвиденото проверки по условията в комплексните разрешителни на още две инсталации в града.

Извършените планирани измервания на качеството на атмосферния въздух в края на май не са регистрирани отклонения от следените показатели. Предстоят нови измервания в Разград с мобилната автоматична станция на Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. РИОСВ-Русе си сътрудничи с община Разград, която е сформирала група за обходи в малките часове на денонощието.

Паралелно с тези проверки, служители на Общината са направили свои проверки за установяване на източника на неприятните миризми. Разпръсната тор в земеделска нива в землището на Мортагоново е причината хората от жк „Орел“ да подават сигнали. При направените огледи на експерти от дирекция „Програми и околна среда“ към местната администрация се установи, че периодът на торене на земеделския имот съвпада с този, в който жителите на квартала започнаха да усещат неприятната миризма. Не е голямо и отстоянието от наторените с оборска тор земи и квартала, което подкрепя и факта, че именно в тази част на Разград се установи специфичната за торова маса миризма, съобщават от пресцентъра на Общината.

Тъй като този процес е утвърдена национална земеделска практика при обработката на земеделски земи, съгласно правомощията си, община Разград днес е изпратила писма до земеделските производители, с които ги приканва да уведомят засегнатото население за периода, в който ще влагат торова маса и с указание за своевременна обработка на терена след разстилането на торта. С това администрацията цели да информира населението за периода и мястото на третиране, и да ограничи разпространението на миризмите.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.