В България годишно потребяваме храни за над 7,6 млрд. лв., като близо 1,5 млрд. лв. се падат на млякото и млечните продукти. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева, цитирана от „Монитор“. Според нея годишно консумираме месо и месни продукти за около 1,2 млрд. лв. и за още милиард плодове и зеленчуци (пресни и консервирани).
„Около 60% от потреблението на плодове в България се задоволяват от местно производство, а над 72% е делът при зеленчуците“, смята Танева. По думите й за тези положителни тенденции заслуга има нарасналото производство. „През миналата година плодовете са с 20% повече, а зеленчуците – с 18 на сто“, уточни министърът. Според нея увеличени са в пъти субсидиите от ЕС за овощарите и производителите на зеленчуци. Има и устойчива тенденция на намаляване на сивия сектор в бранша.
Танева със съжаление констатира, че продуктите имитиращи млечните имат доста голям пазарен дял. По думите й основната причина за това е драстично по-ниската им цена.
Междувременно от Националния статистически институт (НСИ) обявиха, че разходите за храна на човек от домакинство на месец нарастват от 339 на 345 лв.
Dnes.bg