Даваме 7,6 млрд. лв. за храна годишно – най-много за мляко

В България годишно потребяваме храни за над 7,6 млрд. лв., като близо 1,5 млрд. лв. се падат на млякото и млечните продукти. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева, цитирана от „Монитор“. Според нея годишно консумираме месо и месни продукти за около 1,2 млрд. лв. и за още милиард плодове и зеленчуци (пресни и консервирани).

„Около 60% от потреблението на плодове в България се задоволяват от местно производство, а над 72% е делът при зеленчуците“, смята Танева. По думите й за тези положителни тенденции заслуга има нарасналото производство. „През миналата година плодовете са с 20% повече, а зеленчуците – с 18 на сто“, уточни министърът. Според нея увеличени са в пъти субсидиите от ЕС за овощарите и производителите на зеленчуци. Има и устойчива тенденция на намаляване на сивия сектор в бранша.
Танева със съжаление констатира, че продуктите имитиращи млечните имат доста голям пазарен дял. По думите й основната причина за това е драстично по-ниската им цена.
Междувременно от Националния статистически институт (НСИ) обявиха, че разходите за храна на човек от домакинство на месец нарастват от 339 на 345 лв.
Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.