Гюнай Хюсмен: Исперих е сред първите общини, които драстично ще намали административните такси за идентичност на имената

Народният представител Гюнай Хюсмен приветства инициираната промяна на Наредба № 11 за определянето на местните такси и цени на услуги на територията на община Исперих, с която драстично ще се намалят събираните до момента административни такси при издаването на удостоверения за идентичност на лица с различни имена, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Преди три дни общинският съветник Айдън Хюсеин с официална докладна записка предложи на Общинският съвет промяна на наредбата, в частта за административните такси. До момента събираната такса от заявителите, при издаването на удостоверения за идентичност на лица с различни имена е: за обикновена услуга – 2,00 лв., за бърза услуга – 4,00 лв. и за експресна услуга – 6,00 лв.
gunaiГюнай Хюсмен коментира, че тези такси са събирани, без обаче общинските служители да си дават отговор на въпроса, дали по този начин не накърняват интересите на жителите на община Исперих. Той подчерта, че голяма част от издадените удостоверения за идентичност на имената са на неговите съграждани, на които се налага да представят такъв документ при всяко кандидатстване на работа, когато се разминават имената в диплома и лична карта, както и при всяко некоректно записване на имената им.
„Не бива да забравяме, че точно тази промяна на имената не беше по собствено желание на хората, а напротив – беше насилствено приложена. Точно по тази причина, приветствам предложението да бъдат променени таксите при издаване на удостоверенията за идентичност на имена, а именно: за обикновена услуга – 0,20 лв., за бърза услуга – 0,40 лв. и за експресна услуга – 0,60 лв.”, каза Хюсмен. Той призова и останалите общини в България, в които преобладава смесеното население да приложи възможността за намаляване на тези такси, защото казусът е принципен.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.