Гюнай Хюсмен е в делегацията за откриване на обновената Желязна църква в Истанбул

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен е единственият областен управител, включен в официалната българска делегация за откриването на обновената Желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул.

Делегацията води от министър-председателя Бойко Борисов, в нея влизат още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, съветници и експерти в Министерския съвет.

Откриването и освещаването на църквата „Свети Стефан“ ще се проведе утре, 7 януари. Тържествената света литургия ще отслужат Вселенският патриарх Вартоломей и българският Неофит.

Тържествената церемония ще се проведе в присъствието на президента Ердоган, българския премиер Борисов, владици, и над 1000 гости от двете страни.

Уникалният железен храм е напълно обновен след продължителен ремонт на стойност около 3,5 милиона евро, при който за пръв път кубетата на църквата са позлатени.

Турският екип от реставратори и архитекти е убеден, че след мащабното обновяване българската църква „Св. Стефан“ ще има поне още век и половина живот.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.