Графологическа експертиза по делото за вота в Мъдрево

Графологическа експертиза на 15 заявления за гласуване по настоящ адрес назначи днес Административният съд в Разград по делото за оспорване на избора на кмет на село Мъдрево. Определено бе и вещо лице, което да сравни подписите на лицата в заявленията и в личните им карти. Съдът постанови кметът на селото и Община Кубрат да предоставят на съда въпросните заявления.
Експертизата бе поискана от защитниците на ответника по делото Салим Мустафа, които твърдят, че всички подписи в тези заявления са положени от едно лице и са подадени от името на хора, живеещи в други населени места.
По делото бяха разпитани и доведените от жалбоподателя и ответника свидетели, във връзка с твърдението на Салим Мустафа, че много придружители са гласували вместо гласоподавателите. Според тримата свидетели, доведени от жалбоподателя Ибрям Ялама, нарушения не е имало и придружителите са влизали в тъмната стаичка заедно с гласоподавателите. Четиримата свидетели на ответника по делото обаче твърдяха точно обратното – че в тъмната стаичка са влизали само придружителите, а гласоподавателите са седели отвън в помещението. Противоречиви бяха и показанията на свидетелите относно сгъването на бюлетините на две и разкриването на тайната на вота. Свидетели от първата група заявиха, че само 3-4 бюлетини са били пуснати сгънати на две и след това е започнало прегъването им на четири. Свидетел на ответника пък твърдеше обратното – че час-час и половина се е гласувало със сгънати на две бюлетини, които са се разтваряли и се е виждало за кого е подадена съответната бюлетина.
Делото бе отложено за 24 ноември от 14 ч.
Припомняме, че на първото съдебно заседание по това дело бяха преброени бюлетините за кмет и се оказа, че действителните гласове за жалбоподателя Ибрям Ялама от ДПС са с 20 повече от вписаните в протокола. А според решението на ОИК, Салим Мустафа е спечелил изборите с 319 гласа – само с 3 повече от жалбоподателя Ялама.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.