Главен комисар Ивайло Спиридонов: Взаимодействието между полиция и прокуратура е на завидно ниво в Разград

„Добрата стиковка с органите на прокуратурата и съда е начинът да се противодейства на конвенционалната престъпност“. Това каза днес директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов на годишния отчет-анализ за дейността на ОД на МВР, съобщиха от пресцентъра на дирекцията в Разград. Като недостатъчна представителят на ръководството на МВР окачестви работата по противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. „Тази престъпност е латентна, ако не се търси, няма как да се намери”, подчерта главен комисар Спиридонов. Той посъветва да се използват ресурсите на Охранителна полиция за по-ефективно наблюдение на криминалния контингент дори във връзка с предстоящите на 26 март парламентарни избори. Изключително добра оценка за дейността на ОД на МВР – Разград дадоха присъстващите на отчет-анализа прокурорите Емилиян Грънчаров, Тихомир Тодоров и Любомир Георгиев.
Комисар Мирослав Маринов – заместник директор на ОД на МВР – Разград отчете, че през изминалата година са предприети мерки по изпълнение на дейностите по приоритетите и програмите на МВР. В структурата на регистрираната престъпност няма съществени изменения, като за региона доминиращи остават престъпленията против собствеността – 45,68% от общо регистрираните криминални престъпления. Разкрити са 202 от общо 382 регистрирани кражби, спрямо 238 за 2015 г. Нивото на разкриваемост е 52,88%, или с 3,6 пункта по-високо от 2015 г., когато разкриваемостта е била 49,28%.
През 2016 г. във връзка с регистрираните икономически престъпления от служителите по противодействие на икономическата престъпност са установени щети общо в размер на 2 167 313 лева. В резултат на проведените от служители на ОД на МВР – Разград специализирани полицейски операции са установени и иззети 11 840 къса цигари и 30,78 кг нарязан тютюн.
По статистически данни от общо 1359 регистрирани престъпления са разкрити 887 или 65,27%, като в сравнение със 2015 г. процентът на разкриваемост е нараснал с 10,02%. През отчетния период са разкрити и 293 престъпления (153 по криминална линия и 140 по икономическа линия), регистрирани през минал период.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.