Германия създава центрове за отсяване на мигранти, Зеехофер остава министър

Министърът на вътрешните работи и лидер на баварския Християн-социален съюз (ХСС) обяви, че е постигнал в преговорите с канцлера Ангела Меркел споразумение в спора за политиката към мигрантите. Малко след това от Християндемократическия съюз (ХДС) обявиха, че новата политика е да се спират на границата чужденци, влезли в ЕС в друга държава, регистрирани там и подали молба за убежище на тяхна територия.

Засега изглежда, че мярката ще действа не на всички граници, а само на германско-австрийската, т.е. външната баварска граница. Така Меркел избягва практическото затваряне на всички, включително въздушните, граници на страната, което би ликвидирало европейската система за приемане на мигрантите в ЕС, отсяването на имащите право на защита и движението им между страните от съюза.

Оставам министър на вътрешните работи, а между двете консервативни партии има устойчиво споразумение за спиране на нелегалната имиграция на границата ни с Австрия, добави Хорст Зеехофер. След краткото изявление той остави на генералните секретари на ХСС и ХДС да представят подробностите.

Меркел разкри малко от постигнатото като заяви, че е постигнат „наистина добър компромис“ и съгласно него в Германия ще бъдат изградени специални центрове за мигранти. Това е част от настояването на ХСС – на такива места да бъдат настанявани чужденците за периода на разглеждане на молбите им и получилите отказ да бъдат връщани в държавите, от които са влезли.

Още преди тези подробности коментарите са по-скоро сдържани до скептични с акцент, че кризата едва ли е преодоляна, защото става дума за концептуален сблъсък мегду „популизма на едностранните действия, от една страна, и търсенето на общи европейски действия на всички страни членки на ЕС, от друга“. Освен това в Германия е много често цитирана версията, че става дума и за много тежък личен конфликт Меркел-Зеехофер.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.