Германия сключи споразумение с Египет за ограничаване на мигрантите

Германия обяви, че е постигнала споразумение с Египет за спиране на потока от мигранти от арабската страна, което е част от по-широкия напън на Берлин да отблъсне вълните от мигранти, които предизвикаха политическо напрежение в страната, съобщава „Ройтерс“, цитирана от news.bg.

Пристигането в Германия на около 1 милион мигранти през последните две години, основно от Сирия и Ирак, предизвика дълбоки разцепления в консервативната партия на Меркел и се превърна в една от основните теми в предизборната кампания преди парламентарните избори на 24 септември.

Меркел и Европейският съюз вече сключиха споразумение за мигрантите с Турция за ограничаване на потока от Близкия изток, а говорителят на канцлерката посочи, че споразумението с Египет „ще се бори с нелегалната миграция и престъпната контрабанда на хора“.

„Съгласно това споразумение са налице редица мерки за политическа и икономическа подкрепа, за да може да се постигне по-добра атмосфера и по-добри условия на живот за бежанците в Египет“, посочи говорителят Щефен Зайберт на редовна правителствена пресконференция в Берлин.

„Заедно ще създадем център за работни места, миграция и реинтеграция“, добави той.

Този център ще бъде в Египет, която е транзитна страна за мигранти, които се опитват да достигнат до Европа.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.