ГЕРБ оттеглят Истанбулската конвенция, защото няма да понесат сами пасива

ГЕРБ няма да придвижи за ратификация на Истанбулската конвенция за превенция на насилието над жени и семейното насилие, докато в обществото не се създаде консенсус за това, че насилието над жени и деца е неприемливо. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ГЕРБ я оттегля, защото сами без Патриотите, без БСП, без [подкрепата на] президента няма да понесем пасива повече. Но ще участваме в последващ дебат, когато оценят, че насилието срещу жени и деца е сериозен проблем“, каза Борисов.

„Ние Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има консенсус в българското общество“, допълни той. И предупреди: „Всеки, който си играе със страховете на хората, всеки, който вместо да говори за домашно насилие и насилието над деца, казва, че това трябва да остане така“.

Премиерът изтъкна, че от самото начало дебатът по текстовете на документа на Съвета на Европа е тръгнал в погрешна посока като според него най-правилното е, „когато има текст, който някого тревожи, парламентът е мястото, където текст по текст се дебатира“.

„Аз казвам, че е опасно нещо, когато ксенофобия, страх, лъжи избуят в общественото пространство, че са уплашени хората. Щом са уплашени – махаме я, дебатът почва отначало, няма да се занимаваме с нея“, заяви министър-председателят. „Няма да правя нищо, което да дам възможност на комшиите от другата страна и на Нинова да си играят със страховете на хората. Не съм чул в България да има толкова мъже! На мъжкари се правят“, възмути се той от изместването на темата за дебат.

„Аз никога не съм правил на инат и може би затова толкова пъти ме преизбират. Съобразявал съм се с всяко мнение, ‘еле пък като има и църква“, обясни той сегашната си позиция.

Борисов каза, че е очаквал отпор от коалиционния си партньор – Обединените патриоти, защото те винаги са били против документа. Но изрази учудване от отрицателната позиция на БСП. „Ние застанахме зад нея като европейска партия. Но как да поставяме под съмнение Съвета на Европа?! Значи поставяме под съмнение членството в ЕС“, коментира той по адрес на лявата партия, която зае позиция, обратна на Партията на европейските социалисти. Добави, че дори евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки е гласувал „въздържал се“ в европарламента, защото признал, че в конвенцията има и добри текстове.

В отговор на въпрос премиерът подчерта, че референдум по темата няма да има, а пари да се харчат за това е ненужно.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.