ГЕРБ и ДПС поискаха председател, СДС – несъгласни с останалите от РБ за техния представител в РИК

За пореден път ЦИК ще определи служебно състава на Районната избирателна комисия в Разград, стана ясно на днешните консултации при областния управител във връзка с предстоящите на 26 март парламентарни избори.
Спорната позиция се оказа председателският пост – за него настояват и от ГЕРБ, и от ДПС, съответно за Радка Башакова и Нергин Хамдиев.
Любопитен спор възникна между две от партиите в Реформаторския блок. Рейхан Вели от Народна партия свобода и достойнство предложи от името на реформаторите зам.-председател на РИК да бъде Нурай Мехмед. Когато обаче дойде редът на Иво Димитров от СДС, той изрази категоричното несъгласие на партията с това предложение. Оказа се, че и четиримата представители на Реформаторския блок в Разград са получили едно и също пълномощно от централата на коалицията в София само с едно име. При това – без право за друго предложение и допитване до партията на място, категоричен бе Димитров. Представителите на останалите партии в РБ: Мирослав Цанев от Движение „България на гражданите“ и Теодор Ролев от ДСБ не присъстваха на консултациите.
Разградската РИК ще бъде от 13 души: включително – председател, двама заместник-председатели, секретар и деветима редови членове. Квотата е следната: 4 места за ГЕРБ, по 2 за БСП и ДПС, по 1 за РБ, ПФ, Атака, ББЦ и АБВ.
Днес ГЕРБ предложи за председател на РИК Радка Башакова и трима членове. ДПС също поиска председателското място – за Нергин Хамдиев. БСП предложи за секретар на РИК Любица Бочева и за член Катинка Матеева. Коалиция „Патриотичен фронт“ – член на РИК Светлана Неделчева. Коалиция „България без цензура“ – Антон Монев, като зам.-председател. За разнобоя сред реформаторите вече стана реч. „Атака“ предложи Стоянка Курдова за член на РИК.
В крайна сметка, протоколът от днешните непостигнали консенсус консултации за позицията председател, ще бъде изпратен на ЦИК за окончателно определяне на състава на Районната избирателна комисия за изборите на 26 март. Срокът за обявяване на решението е 03.02.2017 г.
А на сайта на Областна администрация Разград се създава нов раздел „Избори за Народно събрание на 26.03.2017 г.“. Там ще бъде публикувана актуална информация за организацията по провеждане на изборите, съгласно правомощията и задълженията на областния управител за това.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.