ГДБОП предупреждава за компютърен вирус, извличащ лични данни

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) предупреждава за компютърен вирус, който се разпространява през спам пощата и който извлича неправомерно лични данни, пароли, банкови ресурси.

От съобщението на МВР се разбира, че на 13 ноември в сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР са регистрирани множество сигнали от интернет потребители, които са получили на електронните си пощенски кутии съмнителни имейли с предупреждение за плащане на просрочени задължения от името на фирма „Кредисимо АД“.

Проверката е показала, че към СПАМ съобщенията е прикачен зловреден файл, който компрометира компютърната конфигурация на потребителя, като извлича неправомерно лични данни, пароли за социални мрежи, пощенски кутии, банкови ресурси и други. Така заразения компютър е възможно да бъде използван от компютърните престъпници и за редица множество други кибер атаки – разпращане на нови фишинг мейли и DDoS мрежови атаки.

ГДБОП съветва интернет потребителите да не отварят съмнителни съобщения и да се снабдят с надеждни антивирусни решения. От дирекцията уточняват, фирма Кредисимо не са били подложени на хакерска атака и че те не стоят зад разпращането на съобщенията.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.