В разградския зоокът ще остане само една двойка лъвове

В Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе се проведе среща, на която бяха обсъдени мерки за подобряването на условията в зоокъта в Разград, съобщиха от РИОСВ.

Повод за провеждането на срещата бе раждането на последното поколение лъвчета в разградския зоокът, отказа на майката да се грижи за тях, смъртта на едното животно и транспортирането на другите две в столична клиника и извършената след това проверка от русенската екоинспекция, допълват информацията от пресцентъра на областната администрация в Разград.

В срещата участваха директорът на РИОСВ-Русе инж. Любомир Атанасов, директорът на дирекция „Превантивна дейност“ в РИОСВ Анелия Николова, старши експертът в МОСВ Радостина Галитионова, председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова, кметът на Разград д-р Валентин Василев, зам.-областният управител Евгени Драганов и главният експерт „Земеделие и стопанска дейност“ в община Разград д-р Михаил Балтаджиев.

На срещата стана ясно, че след проверката на екоинспекцията са издадени седем предписания към община Разград. Те са свързани не само с отглеждането на лъвовете, а и с цялостната дейност на зоокъта. Експертите обясниха, че лицензът на разградския зоокът е изтекъл още на 20 юни 2014 г. „Това е наследен от предишната управа проблем, по разрешаването на който сме започнали работа, подготвена е документацията за нов лиценз, част от клетките на обитателите на зоокъта вече са преустроени съгласно изискванията“ – обясни д-р Василев. Галитионова допълни, че мястото, което обитават ламите, е чудесно и отговаря на всички изисквания, повечето от останалите клетки също са съобразени с нормите, проблемни са местообитанията на лъвовете и лисиците. Препоръката на експерта на МОСВ, с която от местната управа обявиха, че ще се съобразят, е в разградския зоокът да останат само два от лъвовете, като настоящите клетки се преобразуват в една. За останалите представители на този вид ще се търсят варианти да бъдат настанени при подходящи условия в други зоопаркове или центрове. Ще се вземат и мерки за спиране на възпроизводството на двойката лъвове, които останат в Разград – чрез поставяне на импланти на женския екзепляр или вазектомия на мъжкия. Ще се търси съдействие от други зоопаркове и неправителствени организации.

Кметът д-р Валентин Василев съобщи, че има намерение през следващите седмици да обяви допитване сред разградчани за това дали искат градът да има зоокът, тъй като в администрацията има 15 жалби за закриване на зоокъта.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.