В Абритус археолозите достигнаха до покрив на късноантична сграда

Измина точно месец от началото на тазгодишното археологическо лято на късноантичния град Абритус. Съсредоточихме се в сектор от около 120 кв. метра, където са останките на полувкопано жилище от ранносредновековната епоха – Х в., разказва ръководителката на разкопките Галена Радославова.IMG_5077
Дълбочината на проучванията е вече над два метра. Първо са открити много интересни керамични фрагменти от гърнета с характерната врязана украса. И още: един железен процесен кръст и един бронзов кръст – енколпион.
Под този пласт се открива част от плана на голяма късноантична сграда от VI век, която се развива в посока юг в непроучена част от крепостта. Зидовете са от големи ломени варовикови камъни на калова спойка. Запазени са във височина до 50 см. Открити са и част от основите, вкопани в по-ранни пластове. В сградата са намерени много предмети: стени от амфори и бронзови монети от Юстиниан I.
А под тази постройка се показват продължения на зидовете на помещенията, открити при разкопките през 2013 година: нападали кирпичени стени и покривът на късноантична постройка от V век.
Археолозите попаднали на интересен механизъм, изработен от желязо, мед и олово, чието предназначение остава неизвестно.
До тук разкопките финансира с 12 000 лева Министерство на културата.
Археологическото лято на Абритус ще продължи още месец, но със средства, осигурени от Община Разград. Заетите в разкопките се надяват да успеят дотогава да достигнат до подовите нива на сградата и, разбира се, на още много интересни находки.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.