Всички адвокати празнуват днес

На 22 ноември отбелязваме деня на българските юристи и родната конституция. На тази дата през 1888 г. Петото Народно събрание приема първия закон за адвокатите в България. Денят се отбелязва като професионален празник с решение на Висшия адвокатски съвет от 26 февруари 2005 г.

Адвокатът е човек, оправомощен от закона да предоставя правна помощ, съдействие, процесуално представителство и защита в полза на всички граждани и организации. Работата му се състои в практическото приложение на правната теория, решаване на реални проблеми и/или защитаване на интересите на тези, които го наемат. В основата на връзката между него и клиента лежи добросъвестност, взаимно доверие и отговорност. За встъпване в длъжност, юристите полагат клетва в тържествено заседание и подписват клетвен лист.

В България има множество големи и малки адвокатски дружества, които могат да поемат дела с висока правна сложност, както и самостоятелни адвокати, които сами определят работата, която поемат. Предимно родните юристи се делят на практикуващи или в наказателното, или в гражданското право. Въпреки това има и такива, които работят и в двата сектора.
Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.