Връщат блясъка на Царския дворец на Царевец

Велико Търново връща блясъка на Царския дворец на Царевец. Палатът, от който българските царе през XII-XIV са управлявали страната, ще бъде реставриран.
В миналото Велико Търново е било известно като „Втори Рим“, „Трети Константинопол“, „Богоспасен“, „Царевград Търнов“, „Царица и майка на българските градове“. Археолози ще върнат величието и на Френкхисарската порта под Балдуиновата кула и на част от крепостните стени на Царевец.
Общината планира да вложи още около 7 милиона лева за развитието на туризма, туристическата инфраструктура и атракциите. Екипът на кмета Даниел Панов вече работи по проекти за крепостите Царевец и Трапезица. Идеята е между тях да бъде създаден голям археологически парк, обединяващ всички църкви в квартал „Асенов“.
Финансиране ще се търси по приоритетната ос на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, която е за инвестиции за паметници на културата от световно и национално значение, генериращи приходи. Очакванията са, че безвъзмездните средства ще са 60%, а останалите 40% общините ще набавят или от собствени средства, или чрез нисколихвено кредитиране през Фонда на фондовете. Намеренията на кмета Даниел Панов и екипа му са на средновековния хълм да бъде създадена Алея на занаятите, където туристите ще видят на място как са работили някогашните майстори. За Трапезица амбициите са възстановяването на крепостната стена и на църкви с оригинални стенописи от XIII-XIV век да продължи.
Старият квартал „Асенов“ във Велико Търново ще се сдобие с нова туристическа атракция – археологически парк покрай брега на река Янтра. Алеята ще се простира от останките от манастира „Великата лавра“ и ще обхване храма „Свети Четиридесет мъченици“, заедно с църквите „Св. св. Петър и Павел“ и „Св. Иван Рилски“. В непосредствена близост са Владишкият мост и Шишмановата баня, чиято реставрация вече започна. Бъдещият проект ще облагороди зоните около трите църкви в подножието на Царевец и Трапезица. Освен като атракция, алеята ще бъде ценна придобивка и за жителите на старинния квартал.
Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.