Вицеконсулът на Руската федерация в Русе на честванията на боевете край Езерче

Заместник-областният управител на Разград Евгени Драганов и вицеконсулът

на Генералното консулство на Руската федерация в Русе Иван Пивоварчук бяха сред гостите на честването на 141-годишнината от боевете от Руско-турската война край село Езерче на 26 юли 1877 г. 

Честването на паметника край селото бе организирано от инициативна група с председател о.з. полк. Гецо Гецов и кмета на селото Хюсеин Хюсеинов. На събитието присъстваха родолюбци от Разград, Гецово, Осенец, Цар Калоян и Езерче.

Събитието започна със заупокойна молитва в памет на загиналите в сражението руски и украински войници. Отслужиха я протойерей Цоньо Петров и протойерей Цоньо Илиев. След това представители на клуб „Традиция” – Русе, които стояха на караул до паметника, възпроизведоха изстрели в памет на загиналите герои. О.з. полк. Гецо Гецов пък припомни основни факти от боевете и историята на паметника. В сражението край Езерче са загинали 76 войници от 137-ми Нежински пехотен полк и 138-ми Болховски пехотен полк. След битката те са погребани в близост до мястото, където е проведено сражението. След подписването на Санстефанския мирен договор оцелели войници се връщат в Езерче и построяват параклис, в който поставят икона на Исус Христос и бронзова плочка с имената на военните подразделения. Иконата е изографисана през 1750 година и е съпровождала армията по време на цялата война, в момента се съхранява в Регионален исторически музей-Разград. През 1927 г. по инициатива на учителя Иван Хаджииванов е изграден каменен паметник до параклиса, в основите на паметника са поставени останките на загиналите герои.

След минута мълчание в памет на загиналите, венци и цветя от признателните гости на тържеството отрупаха паметника.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.