Варненският митрополит обяви Петър Дънов и Ванга за съмнителни „учители“

Предстоящият в края на тази седмица Събор на богомилите е смущаващо християнската съвест събитие. Това заявява Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в специално обръщение към миряните от епархията, предава Дарик. В него той изразява своето християнско и човешко огорчение и възмущение от факта, че „съмнителни и откровено пагубни „духовни“ учения продължават своята агресивна битка за погубването на нови и нови човешки души“.
Богомилството и приноса му за духовното развитие на България и Европа ще са тема на международен симпозиум „Българите – дух и култура в Европа през вековете“. Културно-духовният събор ще се проведе от 8 до 10 април в местността „Омуртагов мост“ край Велики Преслав.
В обръщението си митрополит Йоан споменава Петър Дънов и Ванга, които нарича съмнителни „учители“. „Тъжно и обезсърчително е, че все повече са онези наши съвременници, които търсят своите духовни авторитети в лицето на съмнителни „учители“ като поп Богомил, Петър Дънов и Вангелия Гущерова, забравяйки за всички онези колоси на духа, които същият този наш православен народ е дал на Църквата и на целия свят“, отбелязва още владиката.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.