Б. Нетаняху: Израел няма да отстъпи от Голанските възвишения

Израелският премиер Бенямин Нeтаняху изрази загриженост от процесите в Близкия Изток. В хода на преговорите в Кремъл с президента на Русия Владимир Путин, той очерта червените линии, от които Израел няма да отстъпи, казвайки че страната му няма да допусне свръхмодерно оръжие в ръцете на шиитската групировка „Хизбула“, с което да бъде нападнат Тел Авив. Според Нетаняху такова оръжие идва в терористичната групировка, през Сирия и Ирак.
По отношение на чувствителния за близкоизточния процес въпрос за Голанските възвишения Бенямин Нетаняху каза, че с или без договор, те ще продължат да бъдат част от държавата Израел. Нетаняху заяви, че Израел прави всичко възможно да спре откриването на нов фронт на насилие срещу себе си от Голанските възвишения.
Израелският премиер пожела по-тясно сътрудничество с Русия в сферата на сигурността и засилване на координацията в тази област.
Сред другите теми, които обсъдиха двамата лидери, бе ситуацията в Сирия и основният за Близкия Изток палестино-израелски въпрос.
Президентът Путин се обяви за намиране на баланс на процесите и постигане на трайно решение с установените международни принципи.
Русия възприема Израел като важен стратегически партньор в Близкия Изток, но в същото време поддържа отлични отношения и с Палестинската автономия, пример за което е проведеното преди дни посещение на президента Махмуд Абас.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.