Б. Борисов: Няма да се кандидатирам за президент и да предизвиквам предсрочни избори

„Не възнамерявам да се кандидатирам за президент и да предизвиквам предсрочни избори. Видяхте с каква подкрепа мина днешният вот на недоверие. Самите опозиционни партии не са в добра кондиция“, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за БНТ.
„В рамките на половин година ще догоним Румъния, ако сме изостанали и ще бъдем за пример. В предишното ми правителство България толкова драстично изпреварваше Румъния, че тогава нашият мониторингов доклад беше направен на година и половина, докато румънците ги направиха на шест месеца“, добави той.
Премиерът заяви, че през последната година е било изгубено много време за промяна на Конституцията, с което са постигнати много добри неща, които са отчетени в Брюксел. Борисов посочи, че в момента са необходими няколко закона – НПК, антитерористичен закон, за съдебната система и антикорупционен закон. „За съжаление на лист има написано, затова г-жа Захариева ме помоли не към края на февруари, какъвто срок бях дал, а да отидем към края на април. Всичко това е споделено с Брюксел“, посочи премиерът.
„Ако след референдума Великобритания напусне ЕС, той няма да бъде същият. Предвид огромната миграционна вълна и факта, че Великобритания е един от донорите на ЕС, не виждам лесен начин да се намери необходим консенсус и тази нощ“, каза още Борисов, който е в Брюксел на заседанието на Европейския съвет.
Запитан дали не е във „война“ с депутата от ДПС Делян Пеевски, Борисов отговори: „Не влизам във войни никога. Винаги съм имал принципни позиции. Винаги съм отговарял пред избирателите си. И най-важното за мен е да ми е чиста съвестта. Всичко, свързано с обществените поръчки, трябва да мине по новия закон.Мисля, че постъпихме правилно“.
Борисов е убеден, че с „малко по-бързи действия“ парламентът ще приеме набелязаните закони, „така че в края на април всичко ще бъде в парламента и въпросите, които се задават сега, ще отпаднат“.
„Съвестта ми е абсолютно чиста и затова незабавно масово някои от обществените поръчки, които са били коментирани в медиите, реших да ги прехвърля към новия закон за обществените поръчки, за да гарантираме максимална прозрачност. Що се отнася до „Хемус“, ние стъпихме на трасето, избрано от предишния кабинет „Орешарски“. Не ме разбирайте погрешно, не отправям упрек, но ние препроектираме, ще опитаме да намерим по-лесно трасе и да улесним следващите процедури, за да не губим време за изграждането на „Хемус“, посочи премиерът.
Борисов благодари на всички, които изпращат сигнали за нередности по обществените поръчки: „Хората ни избират да носим и политическа отговорност и след като ми задават и на мен въпрос за обществените поръчки, съм длъжен да ги върна, както е по закон“.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.