Бъчварова: Очевидно това беше протестен вот към управляващото мнозинство

Резултатите от първия тур на изборите за президент и вицепрезидент вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира като протестен вот към управляващите. Румяна Бъчварова очаква интересен втори тур, резултатите от който могат да бъдат различни от тези на първия, ако до урните отидат още два милиона избиратели, които тази неделя не гласуваха.

„Има недоволство и то се изрази в подкрепата на ген. Радев. Искам да ви уверя, че много добре разчитаме тези сигнали, даваме си сметка. Очевидно това е протестен вот към управляващото мнозинство“, каза Румяна Бъчварова пред Нова телевизия в коментар за това ГЕРБ трябва ли да промени нещо в политиката си с оглед резултата на Цецка Цачева на първия тур.

На въпрос какво би посъветвала Борисов – да подаде или не оставка – тя заяви, че фактът, че той е заявил, че правителството е готово да направи този знак към обществото, е много силно послание.

„Нека да изчакаме и втория тур, който ще бъде много интересен. Ако имаме 3 800 000, които са гласували, имаме поне още два милиона, които не са гласували. Половината от тях да отидат да гласуват и хората, които бяха на първи тур, ако решат да подкрепят някой от кандидатите на втори тур, също биха променили картината. Разчитаме на това“, заяви Бъчварова.

Тя увери, че ГЕРБ не е купувала гласове.

„Това можеше да се види и вечерта на изборите, когато ние очаквахме всеки един резултат, във всяко едно населено място, дори в малките, без да знаем какъв ще бъде то. Нека да анализираме този вот и след втория тур, но знакът е даден“, каза още вътрешният министър.

„Сигналите и случаите, по които трябваше да реагираме, бяха изключително малко – само 5 на брой. Два от тях са в Кулата, другите са единични в райони, в които е установено, че някой се опитва да купува гласове. Не е нещо съществено, не е масова практика“, отчете тя.

На въпрос какви мерки ще вземе МВР за охраната на балотажа, Румяна Бъчварова обясни, че те ще са същите като на първия тур.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.