Българският космически апарат „Люлин“ изпрати първите сигнали

Дозите радиация, на която ще бъдат подложени космонавтите при първата човешка мисия на Марс, ще са на границата или ще я надвишават, съобщават от БАН. Това показват пристигналите вече първи данни от българската апаратура на борда на руската ракета „Протон – М“, която излетя за Марс на 14 март от космодрума Байконур.
Апаратът е част от европейската мисия „ЕкзоМарс“, която трябва да осигури първата човешка мисия на Червената планета и измерва количеството радиация, на което ще бъдат подложени космонавтите. Предстои да бъде изработена защитата на екипажа, който ще пътува в срок от две или три години.
Българският космически апарат „Люлин“, монтиран на борда на ракетата, е създаден от Института за космически изследвания и технологии при БАН.
На днешния ден – 12 април, честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 55 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.
На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути московско време Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток 1“ с ракета носител Р-7. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност час и 48 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „Восток 1“ не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат.
Новината обикаля целия свят. Гагарин е награден със званието „Герой на Съветския съюз“, а датата 12 април започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.