България трябва да получи 160 млн. евро за охрана на границите

Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, които не са в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов посети българо-турската граница. Той заяви готовност да окаже всякакъв вид помощ на България. „В Братислава Борисов може да разчита на нас“, увери Орбан.

Премиерът Бойко Борисов каза, че ще на Европейския съвет ще иска незабавна помощ: „Досега, като истинска шенгенска граница на Европа, сме се оправяли сами. Ние изпълняваме дълга си към ЕС и пазим границата. Само че тази година дойдоха две големи плащания – за американските централи и сега, в следващите дни, ще взема решение за руските централи – няма бюджет, който да издържи“.

„В петък трябва да се чуе, че на България се помага със 160 млн. евро. Това трябва българите да го чуят“, категоричен бе Борисов.

По време на инспекцията на преградното съоръжение при ГКПП „Лесово“ Борисов отбеляза, че съоръжението на българо-турската граница не ни огражда от Турция, а от нелегалните мигранти и подчерта, че към момента имаме коректно отношение от страна на турските власти. „Те са в същия проблем, в който и ние“, допълни премиерът.

Защитна линия не ни огражда от нашите съседи – нито от Турция, нито от Гърция, нито от Сърбия, а от нелегалните мигранти, които нарушават законите, обобщи Борисов.

Той се съгласи с изказването на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, че спазването на законите за преминаването на границите, които има ЕС нямат нищо общо с религията, с кръстоносни преходи и каквото и да било друго. „Разковничето на всичко е войната да спре и да могат всички тези хора да се върнат на тези места. Докато там се бият с ракети няма шанс да спре притока на мигранти. С война мир не се постига. Все повече гласове на лидери по света задават и към Русия и САЩ въпроса кога ще се приключи с това, защото ето потърпевшите сме ние – не само мигрантите, но и ние – с огромните разходи, хора, жива сила, време и ресурси“, каза още премиерът Борисов.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.