България рискува да бъде наводнена от замърсяващите дизелови коли на Европа

България рискува да бъде наводнена от опасно замърсяващите въздуха дизелови двигатели, след като все повече шофьори от западните държави се стремят да се освободят бързо от своите дизелови автомобили. За това предупреждава европейската неправителствена организация „Транспорт и околна среда“, като се позовава на нови данни за броя внесени автомобили втора употреба в страната за миналата година. Базираната в Брюксел зелена организация изчислява за първи път точния брой на дизеловите автомобили, които се внасят в България, както и замърсяването, което причиняват.
В същото време България, която в момента председателства Съвета на ЕС, обяви за свой приоритет именно справяне с мръсния въздух, което е много сериозен проблем на страната. Днес и утре министрите по околна среда се срещат неформално в София, за да обсъдят мерки за подобряване на качеството на въздуха в Европа.

Мръсният въздух като износ за Източна Европа
С нарастващия брой рестрикции, свързани с дизеловите автомобили в редица европейски градове – Париж, Мадрид, Атина, Рим, Осло, Оксфорд, както и увеличаващия се брой на зоните с ниски емисии в Западна Европа, много от тези коли вече отиват държавите членки от Централна и Източна Европа.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.