България и още седем източни страни се съгласиха да плащат повече за бюджета на ЕС

България и още седем държави – членки на Европейския съюз, от източната част на континента се съгласиха да увеличат вноските си в многогодишния бюджет на съюза с до 1.1% след напускането на Великобритания. Това заяви началникът на екипа на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от „Ройтерс“.

Министрите на България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и Румъния се срещнаха в Будапеща с еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, за да обсъдят следващия бюджетен план на блока.

„Осемте държави се съгласиха с увеличаването на пропорционалните на брутния национален доход плащания, което е голям успех“, каза Янош Лазар.

Най-големият източник на приходи в бюджета на ЕС е еднакъв процент, наложен върху брутния национален доход от всяка държава членка. Бившите комунистически страни от Източна Европа са предимно нетни получатели на еврофондове.

Йотингер отбеляза, че след излизането на Великобритания ще са необходими известни бюджетни съкращения в ЕС“. „Изключително съм благодарен на осемте държави членки, че искат да допринесат малко повече“, заяви той по време на пресконференцията.

Лазар каза, че източните държави членки очакват ЕС да намали бюрокрацията и да направи бюджетния процес по-опростен, по-бърз и по-евтин.

В опит да убеди държавите членки да запълнят недостига в евробюджета след излизането на Великобритания от ЕС в началото на годината председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че членството в съюза струва на гражданите по-малко от чаша кафе на ден. Тогава той призова останалите 27 държави членки да се съгласят да платят повече пари, за да запълнят бъдещата дупка от 13 милиарда евро в годишния бюджет, който в момента е около 140 милирда евро.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.