БСП-съветниците пророкуват: Кметът ще ликвидира „Разградлес”

През журналисти председателят на групата общински съветници Елка Неделчева прогнозира, че кметът и екипът му ще закрият общинското предприятие „Разградлес“.
Малко късно, но съветниците от червената група в местния парламент, се усетили, че внесената по извънредния способ в края на февруари докладна записка за общинските гори всъщност е капан.
Защото гласуваната набързо тогава докладна всъщност ще пусне в общинските гори частни фирми да добиват и продават дървесина на корен. А това е грубо нарушение на Наредба 22 на Общината, в която изрично е записано, че в общинския горски фонд може да работи само „Разградлес”, подкрепи колежката си Петя Петкова, която също бе на пресконференцията.
От тук насетне доказателствата на тезата от страна на Елка Неделчева отидоха в сферата на хипотезите. Гласуваната докладна щяла да даде възможност на външни фирми да добиват и продават 1/3 от количествата дърва на година.
Точно за да се случи това, новият директор на „Разградлес” Милена Нанева е обявила на интернет страницата на общината своя заповед за търг за продажба на 15 000 кубика дървесина на корен. Това е непрозрачно, къде е нежната документация, пита Неделчева. Така обявен търгът вероятно е насочен към голяма фирма, подозират социалистите от ОбС в Разград.
И още – справката им за цените на дървесината от държавните горски стопанства показала, че предлаганата от „Разградлес” цена от 33 лева на кубичен метър е с от 25 до 45 процента по-ниска от пазарната, което автоматично щяло ада генерира загуби за общинската хазна между 200 000 и 300 000 лева само да края на годината.
Ако така ще управлява най-стабилното общинско предприятие, моята прогноза е, че
идеята е то да бъде закрито, каза Елка Неделчева.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.