БСП поиска оставката на зам.-председателя на парламента Емил Христов

Заместник-председателят на групата на БСП в парламента Драгомир Стойнев поиска оставката на заместник-председателя на парламента Емил Христов (ГЕРБ) след размяна на реплики на висок тон пред един от входовете на парламента.

До скандала се стигна, след като Христов не е допуснал да влязат в парламента представители на хора с увреждания, които днес протестираха пред Министерския съвет. Според лидера на БСП Корнелия Нинова отказът е бил заради надписа на тениските им – „Системата ни убива“. „Това е абсурд“, каза Нинова малко преди сцените пред входа. Обяви, че ръководството на ГЕРБ се позовало на правилника за вътрешния ред, в който пише „продажбата и разпространението на информационни материали е забранени в сградата на парламента“. Според нея тези хора са дошли с предложения за промени в законодателството, което се отнася до хората с увреждания.

Председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов каза, че е излязъл да се срещне с протестиращите заедно със заместник-председателя на правната комисия Светлана Ангелова, но тях вече ги нямало. Той държеше в ръце една от тениските, довели до проблема, и каза, че не вижда нещо нередно в нея.

Христов коментира, че няма как да разговаря за хората с увреждания с БСП докато води пленарното заседание. Депутатът от БСП Антон Кутев е разговарял с него за допуска на хората с увреждания в Народното събрание и му е споменал само за фланелки, които искат да дадат, а не е обяснил, че те имат пропуски. „Аз водя заседание и не мога да пропусна текста, който се чете, за да започна да разговарям с г-н Кутев“, каза Христов. Той попита дали може едновременно да води заседание и да разговаря с БСП по сериозни въпроси.

„Като няма нито един заместник-председател освен вас – кажете ми към кого да се обърна“, отговори му Кутев. Той и Драгомир Стойнев казаха, че от БСП ще искат оставката на Христов утре. „Заради това, което направихте днес, най-малкото, което можете да направите, е да си депозирате оставката“, каза Стойнев.

През това време депутати от ГЕРБ се провикваха, че БСП не търси решение на проблема, а само скандал, и заподозряха сценарий за свалянето на Христов.

Цветанов напомни, че правителството е отпуснало през 2017 г. 162 млн. лв. за около 30 хил. души, които са в неравностойно положение, и обеща да се срещне с протестиращите, за да чуе техните предложения.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.