Борисов и Путин обсъдиха „балканския“ проект АЕЦ „Белене“

Министър-председателят Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин са обсъдили по телефона енергийните проекти в страната, включително последната идея на българския премиер за АЕЦ „Белене“ като балкански проект. Двамата са разговаряли по телефона, ден след като руският патриарх Кирил си замина „огорчен“ от България, където бе за честванията на националния празник Трети март.

Борисов представи идеята си за развитие на проекта за АЕЦ „Белене“ като общобалкански и посочи, че той е срещнал подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани, съобщава правителствената информационна служба. Владимир Путин от своя страна е посочил, че страната му е готова да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта.

Обсъдено е и развитието на проекта за газов хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при гаранции от страна на Европейската комисия. Коментирано е и изграждането на газопровода „Турски поток“, като Путин е изтъкнал, че този проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов го е информирал, че интерконекторната връзка между България и Турция следва да е готова на 1 юни. В тази връзка е разгледана и възможността за изграждане на отклонение от „Турски поток“, което да достига пряко до хъба „Балкан“. По време на разговора е коментирано провеждане на среща Борисов – Путин по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което ще продължи до края на юни.

Българският премиер е запознал руския президент и с развитието на темата за Западните Балкани, изграждане на транспортна, дигитална и електроенергийна свързаност в региона.

Двустранният диалог се развива добре и се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма, посочва правителствената информационна служба. Отчетено е, че стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г., а руските туристи в страната са близо 560 хиляди, или с 1.3 процентни пункта повече от 2016 г.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.