Борисов заплаши министрите заради реформата в администрацията

„Ще има промени в кабинета, ако не се направи реформата в администрацията. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ повод заканата си да се бори с тромавата бюрокрация, след като в сряда правителството не можа да изпълни обещанието си от раз за облекчаване на администрацията и прие само 12 от формулярите за бизнеса и гражданите в различните институции вече да могат да се подават онлайн.

Той изрази надежда, че административната реформа може да се случи до септември. И потвърди, че служителите, които отговарят за това, няма да излизат в отпуск.

„Всеки министър до понеделник по всяка негова тема трябва да ми е предложил извода и срока кога ще бъде свършено“, каза Борисов.

По думите му голяма част от публичните регистри, които са готови трябва да са приведени към работа до следващата сряда. Борисов поясни, че е направил проверка на столичния КАТ. Той коментира, че след това е станало ясно, че са нямали сайт, табели. По думите му е констатирано, че е нямало устройства, тоалетни.

„Тогава започнахме да събираме браншови организации и институции, които имат отношение по въпроса. Бях изключително впечатлен от нотариусите, от тяхното ръководство. Те дадоха една много прагматична програма, как да сработят с КАТ. Тя вече е почти на финал и се надявам много скоро да заработи“, коментира Борисов.

Премиерът коментира и критиките за надеждността на оградата по българо-турската граница:

„Целта на нашето съоръжение е да подпомогне полицаите, жандармерията и армията в случай на голям бежански поток. Сега ще се сложат термокамери. Цялата ограда ще бъде в датчици и ще стане по-надеждна“.

Бойко Борисов говори и за отношенията си с турския президент Реджеп Таип Ердоган и това, че си говорят на „брат“ и „приятел“.

„Ние така си говорим, откакто сме били кметове“, каза премиерът подчерта, че „единствената линия, по която поддържа отношения с него, е защитата на границите от мигрантския поток“.

„Караме се, разправяме се, но тази линия я държим права“.

Министър-председятелят разкри, че българското председателство в ЕС ще има Съвет на старейшините – хора с опит, които ще помагат безвъзмездно. Сред поканените, лично от Бойко Борисов, ще бъде и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.