Бойко Борисов: Готвим се за тежък проблем с бежанците

Нищо добро не ни очаква. Готвим се за тежък проблем с бежанците, заяви министър-председателят Бойко Борисов.
В ефира на Нова телевизия той коментира, че по българо-турската граница се усеща безпокойство и раздвиждане и за да не се тревожат хората, армия, полиция и началниците им са там.
Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри. Движат се бежанци. Всеки ден в България във вътрешността на страната залавяме по 150-200 души. Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където засилихме охраната, не се контролира, каза премиерът.
По повод събитията в Турция Борисов отбеляза, че трябва много внимателно да се говори по темата, защото става въпрос не просто за съседна държана, но и за страна, в която има много наши изселници.
Той все пак бе категоричен, че никой разумен политик не би подкрепил военно положение.
Премиерът съобщи, че предстои да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 24 август.
Все по-тревожна, по думите му, става и ситуацията в Черно море.
Всичко от Студената война се повтаря в още по-черни краски. Напрежението между великите сили става нетърпимо. Отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство. През Черно море наближават и си отиват. Но ние вдигаме двойка изтребитили в морето. Не всички натовски държави обаче го правят.
Все по-тревожно става и в Черно море, песимистичен е премиерът.
Нищо не виждам в средносрочен план, което да успокои света. Хороскопът на света е лош, обобщи той.
Във връзка с предстоящите президентски избори лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че ще изтегли ГЕРБ от управлението, ако партията не спечели вота.
Ако сме успели, ще се опитаме да направим още по-добър кабинет, дори и ако трябва със смяна на министрите, за да усилим последната година на управление.
Като се има предвид, че от 1 януари 2018 година поемаме председателството на ЕС, ще трябва да се мисли и за парламентарни избори.
Ако бъдем победени, ще искаме предсрочни избори, заяви Борисов.
Той съобщи, че коренно преразглежда фигурата на кандидата за президент на ГЕРБ, по думите му той трябва да е обединител.
Нацията в следващите години ще има нужда от човек, който да балансира в съвременния свят и да консолидира нацията, аргументира се премиерът, като уточни, че ще съобщи номинацията през септември.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.