Бивш областен управител на Хасково е привлечен като обвиняем за наводнението в село Бисер

Ирена Узунова е привлечена като обвиняема по случая за наводнението в село Бисер. Това каза на брифинг районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

„На 23 февруари 2017 Ирена Узунова бе привлечена като обвиняема за това, че като областен управител не е изпълнила служебните си задължения. Трябвало да е изпълнява превантивни действия за намаляване на риска от бедствия.
Не е изпълнила задълженията си по осъществяването на техническата експлоатация на язовира при спор за собствеността на язовира“, обясни Мурафова, като уточни, че на 6 февруари 2012 година Ирена Узунова е причинила наводнение по непредпазливост.

На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир „Иваново“ и в 8.10 часа висока вълна залива село Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. 10 души загиват, а десетки домове са наводнени, удавят се и много домашни животни. 56 семейства остават без къщи.

На следващия ден е съобщено за възможността втора язовирна стена да се спука, но това не се случва. По стената на яз. „Иваново“ е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско. Правителството обявява, че контролът над всички язовири в България преминава към държавното предприятие „Язовири и каскади“. 8 февруари е обявен за ден на национален траур.

Втора прокуратура поема случая и търси собственика на язовира. Дни преди петата годишнина от трагедията разследването бе спряно.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.