Бившият зам.-областен управител Бехчет Сюлейман осъди прокуратурата

Бившият зам.-областен управител на Разград Бехчет Сюлейман осъди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за вреди, заради незаконно обвинение.
Окръжният съд в Разград е признал частично гражданския му иск в размер на 20 000 лева.
Припомняме, че той претендираше за обезщетение в размер на 45 000 лв. за нанесени неимуществени вреди и 1500 лв. имуществени вреди, тъй като е бил оправдан по повдигнатите му обвинения.
Съдът е кредитирал показанията на свидетели и експерти, че по време на наказателния процес , продължил близо 5 години, Бехчет Сюлейман се е затворил в себе си, като особено зле му повлияли публикациите в медиите и отражението им сред обществеността. Цялото му семейство било много притеснено, а през 2005 г. Сюлейман получил и инфаркт на миокарда. Имал и тежки хипертонични кризи, както и признаци на сърдечна недостатъчност.
Наказателният процес бе по обвинение за ремонти на молитвени домове със средства за преодоляване на природни бедствия, каквито не е имало на територията на областта на 19 март 2009 г., с което държавата е ощетена със 512 762 лева. Той започна през април 2011 година и се гледа в Търговище, тъй като всички съдии от Разград си направиха отвод. Подсъдими бяха ексобластният управител Наско Анастасов и още седем души – заместник областният управител Бехчет Сюлейман, служителите в управата Татяна Борисова, Цеко Цеков, Бейхан Касимов, оценителят Данислав Дочев и шефовете на строителни фирми Марио Николов и Бейти Хаджийонуз. Анастасов получи условна присъда на първа инстанция, а част от останалите бяха признати за невинни. Някои от оправданите вече осъдиха държавата за претърпени неимуществени вреди от незаконно повдигнатите им обвинения. В края на март тази година тричленен състав на Върховния касационен съд остави в сила условната присъда на Анастасов и прекрати касационното производство по обвиненията срещу заместник областния управител Бехчет Сюлейман, по обвинението, че като длъжностно лице не положил достатъчно грижи за повереното му имущество и от това последвала значителна вреда.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.