БЗНС напусна Реформаторския блок, за да се присъедини към новата дясна платформа

Българският земеделски народен съюз (БЗНС) с лидер Николай Ненчев е напуснал Реформаторския блок и се присъединява към платформата Български манифест за Европа на „Да, България!“, ДСБ/Нова Република, Зелените, ДЕОС. Това съобщи лидерът на „Да, България“ Христо Иванов по време на учредяването на новата платформа днес.

Пред „Дневник“ Николай Ненчев потвърди информацията като уточни, че решението е взето с пълно съгласие от членовете на управителния съвет и ръководствата на местните структури на БЗНС с гласуване днес. Той коментира, че неговото изказване на срещата е било балансирано и предпазливо, за да чуе мнението на хората, „но за моя радост и на всички тук в залата, които продължават да дискутират, това решение се взе със 100%, нямаше нито един против, което ме кара да бъда голям оптимист“.

„БЗНС е силно притеснен от събитията, които се случват в политическия живот на България в последните месеци. Очевидно е, че демократичната общност не е представена в българския парламент. Държавните институции излъчват опасни антидемократични, антиевропейски послания“, пише в позицията на партията на Ненчев и поставя за цел пред БЗНС съвместно с Движение „Да България“, ДСБ и другите демократични партии „да изгради

траен и устойчив политически съюз и да участва в инициативата „Български манифест за Европа“.

„БЗНС счита, че РБ е изпълнил своята роля в демократичния политически процес“, се посочва още в съобщението.

В края на октомври беше съобщено, че БЗНС остава в рамките на Реформаторския блок заедно с движение България на гражданите, СДС, Български демократичен форум и „Глас народен“.

По думите на Христо Иванов новата платформа, на която днес се постави началото, не е коалиция или граждански съвет, а инициатива, която ще работи, за да не се позволи на правителствената пропаганда да изпълни изцяло европейската тема.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.