Белгия почита паметта на 32-та убити при бомбените атентати в Брюксел преди една година

Белгия почита паметта на 32-та убити при бомбените атентати в Брюксел преди една година на тази дата. Тогава терористи взривиха терминала на летището и мотриса на метрото в квартала на европейските институции. Ранените бяха над 300. На много места в белгийската столица предстоят паметни церемонии.
Първата минута мълчание е на летището Завентем в 7,58 ч. местно време, когато преди 1 година двама самоубийци взривяват бомби в куфари. В 9,11ч. – втора минута мълчание в памет на загиналите на метростанция Малбек, на метри от Европейските институции, където трети камикадзе задейства взривно устройство.
Умират общо 32 невинни граждани, 17 са белгийци, а останалите са от 14 различни националности. Над 300 са ранени, 60 от които тежко, като някои от осакатените до днес се борят с травмите си и се подлагат на медицински операции.
Очаква се властите да датат отчет и за напредъка по разследването на атентатите. Освен тримата загинали терористи, има повдигнати обвинения на още 9 души. Двама от тях – Мохамед Абрини и Осама Крайем са преки участници, но в последния момент са се отказали да се взривят.
Паметна церемония ще има на централния площад пред Брюкселската борса, а в Европейския квартал кралят и кралицата на Белгия ще открият мемориал посветен на жертвите.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.