Безплатни изследвани за ХИВ и хепатити в Регионалната здравна инспекция

Регионалната здравна инспекция в Разград обявява дните от 23 до 30.11.2018 г. за седмица на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит В, Хепатит С и сифилис. Всички желаещи могат да узнаят своя статус напълно анонимно в лабораторията на РЗИ, етаж III, ст. 301, ул. „Кирил и Методий“ №8, всеки делничен ден от 8,30 ч. до 15,00 ч.
По повод 1 декември – Световен ден на СПИН под мотото „Узнай своя статус“ РЗИ ще проведе обучителна кампания със студенти от Русенски университет – Филиал Разград, ученици и младежи от Цар Калоян и Лозница. В партньорството с медицинските специалисти от здравните кабинети към училищата ще бъдат разпространени здравно-образователни материали и презервативи сред ученици в цялата област.
Според статистиката:
В периода 1 януари – 31 октомври 2018 г. заболелите от хепатит В в Разградско са трима, пред 2017-та са били четирима; заболелите от хепатит С са шестима, в пъти по-висок процент от този за страната а и в сравнение с 2017 г.- когато болните в Лудогорието са били двама.
Заболелите от сифилис са петима, през 2017-та са били двама.
А заболелите от СПИН и ХИВ инфекция са четирима, срещу двама за същия период на 2017 година.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.